Home / News / Vintage Coastal Transformation

01-Feb-2018


Vintage Coastal Transformation

Pearl Beach is a quiet seaside village on the New South Wales Central Coast with an eclectic mix of old and new and a high percentage of homes used as weekenders for Sydneysiders eager to escape the hustle and bustle of the city.

We were engaged by the owners of an original 1970s beachfront house. Their brief was to transform the dark, ‘no-frills’ 2-storey house they had purchased into a chic yet unassuming holiday home for their own use on weekends. Their goal was to have a home they could escape to every weekend – a place to relax and unwind, and a home that was practical, functional and easy to maintain. They also wanted the home to blend seamlessly into its natural surrounds.

Sydney based architect, James Horler (pictured below) produced a design that ticked all the client’s boxes.

Following the architect’s plans, we extended on the home’s barn-like feel with materials, fixtures and fittings. The bones of the original property created a solid foundation that needed little changing. However the interior was completely transformed:

  • Dark brickwork was whitewashed,
  • The ceiling was raised and open beams accentuated,
  • Bathrooms were either added or reconfigured and fitted out with –
  • Limestone floors,
  • Quality aged-brass fixtures, and a combination of Carrara mosaics and subway tiles,
  • Windows were enlarged to maximise the spectacular beach and ocean views. 

From the street, the home’s defining feature is its expansive timber deck and the impressive 5m-tall brick chimney, at the base of which sits a Rumford fireplace – its shallow, angled sides designed to reflect heat into a room/area, while its streamlined throat carries away the smoke.

We worked closely with the clients and James, the architect throughout the entire process.

“Ultimately, designing someone’s home is a process of trust between client, architect and builder.” James Horler

Team on project:

Site Manager: Warren Blackwell

Architect: James Horler, James Horler Architecture

Challenges overcome:

MudgeCorp faced a number of challenges that involved working with existing materials within the home in order to avoid a ‘renovation’ result – rather achieve a clever restoration and evolution of the original 1970’s home.

All external weatherboard on the home – approximately 20 years Old Cedar Weatherboard was restored. We removed it as required for the new design we were building and re-applied it within new spaces and/or in areas where the cedar weatherboard could not be restored.

Careful attention to detail and continuity of materials continued on the inside. The internal linings of new Shiplap Vertical Weatherboard (used in the master ensuite, rumpus room and entry way) were milled by Midcoast Timber to match the existing weatherboard. This retained the integrity of the original home.

We used existing trusses (originally a level ceiling) in the Rumpus Room to build a raked ceiling. We achieved this by bringing the trusses together as pairs held together with metal plates and lined the top of the trusses to make the raked ceiling. These exposed trusses were then painted.

The Entry to the home achieved great continuity with the rest of the home continuing the Shiplap Lining Vertical Weatherboard look. This made the wall and large entry look one and the same. We achieved this by construction of full-height seamless cavity sliding doors (custom made) with pine nailed to the hollow-core (to full height of door and wall) with spacing and a painted finish that replicated the look of the internal weatherboard wall.

A new stone (Eco-Stone) was installed on the driveway and the pathway leading to the front door.

A custom front door was constructed as a barn-style, external 1.2 Metre, double sliding barn door.

The end result was a refined, yet relaxed home that is best described as the quintessential beachside weekender.

"Thanks for our work to date, the house is looking great and is a delight to live in! Many thanks"

Home Owner - Pymble

"RE: Glenworth Valley, Calga
The builders, MudgeCorp did great justice to the design and implemented their care to attention to detail throughout the building, especially the timber work."

James Cooper – Architect, SANCTUM DESIGN

Receive Our Updates

Captcha Image

We provide updates on the latest in innovative construction materials, updates on our projects and more besides.

Residential

I Need Inspiration
Where Do I Start?
Need A Builder?

Commercial

Request Quote Now
START YOUR CHECKLIST
Let's Talk

WE WELCOME YOUR ENQUIRIES