Home / News / Frenchmans Road Randwick NSW

14-Mar-2019

Renovation & extension for a culturally-rich family home



This small federation -three bedroom semi was a reflection of Randwick’s historic past. Now it is transformed into a large family home that retains a well-crafted balance between federation formality and clever modern-day living spaces.

Construction took place over 10 months and enlarged the three-bedroom, one-bathroom townhouse into a two-storey semi with: Four-bedrooms; three-bathrooms; a study; open-plan kitchen and dining with a separate living space and rumpus upstairs.

Highly regarded Sydney practice; Vic Lake Architects along with two of their Interior Designers and MudgeCorp collaborated throughout the project to achieve this impressive home upgrade.

The result was a family home that was completely customised to cater for multiple age-groups within the family. Our client was involved in every step of the process and this was successfully achieved by our MudgeCorp team consistently communicating with them throughout the construction stage.

The Design Phase:

“Functionality was a focus for this home, but it was to be anything but a ‘standard family home’!

“Retaining the charming characteristics of the federation townhouse was important as was creating a balance, with a twist of modern style. Each bathroom had its own identity with rich colour palette patterned tiles. We featured custom pendant shades for the hallway, retaining the ornate embellished ceiling that was offset with just enough modern touches including vibrant white walls and contrasting sections of white wall tiles in the bathrooms. The connected living zones and the use of modern materials and clean lines helped to achieve this ‘old and new’ balance.

“The extension was our main focus for family time spent together. It meant the kitchen became the heart of the home, flanked by a more formal dining space that wasn’t completely disconnected, but had its own zone. We also added a generous living space where comfort and conversation were the main goals.

“To ensure the three zones were still connected, we designed the joinery to extend past the kitchen and into the dining and living zones. This created a great flow and ensured the space was relaxed and had blurred lines between each individual zone. A great space for entertaining flowed back into the garden.”

Holly Gooch, Interior Designer at Vic Lake Architects.

Construction Highlights:

  • Working collaboratively with a professional team and with the client, we achieved a great result that all parties were pleased with.
  • Construction of a grand space with clean lines for the staircase of this two-storey townhouse included the installation of a glazed skylight elevated approximately 5.5 metres from the ground. We also installed a large frosted window that enabled privacy from the neighbour while maximising natural light within this area.
  • The bespoke cabinetry within the kitchen which flowed into the living space is a highlight within the home. We successfully worked with Woodward Kitchens from the Northern Beaches who built the custom cabinetry. They used “Tuscan Oak’ for the cabinetry mixed with Polyurethane in ‘Black Caviar’ and ‘Vivid White’ to suit. The Benchtops and Kitchen Island were a mix of CaesarStone ‘Fresh Concrete’ and Smart Stone ‘Santorini’.

Construction Challenges MudgeCorp overcame:

Returning some of the heritage to its former glory: The ceilings were in disrepair within the existing townhouse however the design required the original heritage ceiling moulding to be maintained in the study along with renovating the existing mantel around the federation fireplace.

We reinstated the beautiful ceiling moulding to show off their beautiful original finish along with the mantel around the fireplace. We upgraded the fire area to a gas fireplace from Realflame, that is operated by remote control. We couldn’t retain the existing floorboards as they were rotten through therefore, we replace the flooring inclusive of joists around the fireplace.

Access:

To build the extension at the back of the home required extensive excavation in the backyard. Access to the back was very limited in addition to us finding rock which had to be jackhammered by hand.

Team on project:

Project Manager - Sylvain Hollinger
Site Manager – Angus Fernance

"Thanks for our work to date, the house is looking great and is a delight to live in! Many thanks"

Home Owner - Pymble

"RE: Glenworth Valley, Calga
The builders, MudgeCorp did great justice to the design and implemented their care to attention to detail throughout the building, especially the timber work."

James Cooper – Architect, SANCTUM DESIGN

Receive Our Updates

Captcha Image

We provide updates on the latest in innovative construction materials, updates on our projects and more besides.

Residential

I Need Inspiration
Where Do I Start?
Need A Builder?

Commercial

Request Quote Now
START YOUR CHECKLIST
Let's Talk

WE WELCOME YOUR ENQUIRIES